Dossier fraude: online fraude vermijden, enkele tips

De diensten van Neibo verlopen volledig digitaal. Je abonnement bestellen, je inschrijven als coöperant, je factuur krijgen of ons contacteren: het gebeurt allemaal online. Dat digitale profiel heeft uiteraard vele voordelen, maar ook enkele risico’s.
We doen ons best om die te vermijden, maar een verwittigd man of vrouw is er twee waard. Daarom dit dossier met tips and tricks om eventuele fraude in naam van Neibo te vermijden.
Beginnen doen we met online fraude. Maar wat is online fraude of phishing eigenlijk en hoe kan je het herkennen? Even overlopen:
Phishing, de klassieke digitale fraude
Phishing probeert je te misleiden om zo waardevolle informatie (en geld) van je te stelen. Het komt vaak voor en allicht heb je dit al meegemaakt. Phishing herken je als volgt:
- Je krijgt phishing vaak via digitale weg. Denk aan een e-mail, een telefoonoproep of een sms
- De verzender van het bericht doet zich voor als een bekende organisatie of een persoon die je wil helpen of iets van jou verlangt
- Het phishingbericht wil waardevolle informatie van jou verzamelen zoals je persoonsgegevens of je kredietkaartgegevens
Enkele goede basisreflexen
- Momenteel heeft Neibo nog geen online klantenplatform. Als je een e-mail ontvangt die je vraagt om je klantengegevens te bevestigen mag je die negeren
- Laat ons weten op hello@neibo.be wanneer je een phishingbericht ontving dat de naam van Neibo gebruikte
- Ging je in op een phishing bericht dat zich voordeed als Neibo? Neem contact met ons op zodat we samen een oplossing kunnen zoeken
Enkele nuttige websites:
https://financien.belgium.be/nl/phishing
https://www.phishing.org/phishing-techniques
Voor welke soort phishing moet ik oppassen?
We onderscheiden twee manieren waarop je als klant/coöperant bij Neibo online fraude kan ontvangen:
1. Phishing per e-mail

Phishing per e-mail gebeurt vaak. Grofweg krijg je een nagemaakte e-mail van iemand die zich voordoet als een bestaande organisatie (zoals bijvoorbeeld Neibo).
De oplichters doen hun best om echte e-mails zo goed mogelijk na te bootsen. Toch kan je de valsheid op de volgende manier herkennen:
- Controleer of het e-mailadres correct is
- Contoleer de gebruikte grammatica en woordenschat. Als die veel fouten bevat gaat het allicht om phishing
- Laat iemand anders het bericht lezen bij twijfel
Herken je een van de bovenstaande zaken? Verwijder dan het bericht. Open geen bijlages en klik niet op een link. Die kunnen je toestel besmetten of informatie van je stelen.
Bij Neibo gebruiken we steeds het e-mailadres hello@neibo.be, sim@neibo.be en support@neibo.be of de persoonlijke adressen die eindigen op @neibo.be. We beëindigen onze e-mails met onze naam: Noémi, Quentin & Dries of de naam van onze agenten van het callcenter.
2. Phishing via een website
Hier maakt een oplichter een bestaande website na om op die manier je inloggegevens te verzamelen. De website is dus een kopie.
- We raden je aan om steeds het webadres te controleren. Dat van Neibo is https://www.neibo.be
- Een bijkomende controle is de inhoud van de website. Als bepaalde menu’s mankeren of de geschreven teksten onnatuurlijk ogen, kan dat wijzen op een kopie
- Twijfel je? Verlaat dan de website
- Als extra controle kan je in de url-balk kijken of er een hangslotje voor het websiteadres staat. Indien dat het geval is, gaat het om een veilige website

Uiteraard hopen we dat je met geen van bovenstaande fraude in contact komt. Is dat toch het geval, laat het dan zeker weten op hello@neibo.be.
In de toekomst zullen we meer veiligheidstips delen. Vind je die interessant? Deel dan gerust dit artikel.
En hou ons in de gaten, want binnenkort gaan we verder met dit dossier en laten we ons licht schijnen op fraude via je gsm/smartphone!
Het Neibo team